sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Tort festiv cu piscoturi si crema de oua

Ieri a fost o zi speciala pentru mine, s-au implinit 3 ani de cand mi-am gasit jumatatea. Ca sa sarbatorim evenimentul, si cum nu prea am avut timp sa fac un tort foarte elaborat, m-am gandit sa "incropesc" ceva din piscoturi si crema. Astfel, a iesit un tort superb, foarte fin la gust si, de ce nu, aspectuos... mai ales ca l-am ornat amandoi.

Reteta Tort festiv cu blat de piscoturi si crema de oua
Ingrediente:
250 g piscoturi, 250 g ciocolata amaruie, 500 ml smantana dulce, 100 g zahar pudra, 2 pliculete zahar vanilat, 4 galbenusuri, 300 ml frisca lichida, 1 pliculet(10 g) gelatina, cacao pudra

Mod de preparare:
1. Se pune pe baie de aburi 250 g ciocolata amaruie impreuna cu 150 ml smantana dulce. Se lasa sa se topeasca ciocolata si se amesteca pana se omogenizeaza crema.

2. Se captuseste cu 2 straturi de folie alimentara o forma rotunda de tort (cu fundul detasabil). Pe fundul tavii se aseaza un strat de piscoturi, care, se trec mai intai prin cafea. Peste piscoturi se toarna 1/2 din crema. Se intinde crema astfel incat sa acopere complet piscoturile. Peste crema se intinde inca un strat de piscoturi inmuiate in cafea, apoi se intinde restul de crema. Forma se acopera cu o folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora, ca sa se intareasca crema.

3. Intre timp se pregateste crema de ou ("custard" in engleza). Intr-o oala pentru sos, se amesteca zaharul pudra, zaharul vanilat si smantana dulce. Se pune oala pe foc mic si se lasa 2-3 minute, amestecand continuu, pana cand se topeste zaharul. Se da deoparte.

4. Se bat usor cele 4 galbenusuri. Peste ele, se adauga in fir subtire, batand in continuare, amestecul de smantana. Compozitia rezultata se pune pe foc mic pentru aproximativ 4 minute, amestecand continuu, pana ce crema incepe sa se ingroase. Se da deoparte, se transfera in alt vas si se da la rece, cam 1 ora, sa se raceasca complet.

5. Frisca lichida (sau smantana pentru frisca) se bate frisca. Se incorporeaza in crema de ou racita. Peste 3-4 linguri de apa calda se presara pliculetul de gelatina. Se amesteca cu o furculita pana se dizolva gelatina, apoi se incorporeaza in crema. Crema se intinde apoi peste "blatul" din forma. Se acopera forma din nou si se da la rece pentru minim 3 ore, de preferat peste noapte ca sa se intareasca.

6. Dupa ce s-a intarit, se desfac marginile formei, se transfera tortul pe platou, se taie cu un foarfece folia alimentara si se decoreaza dupa preferinta.

Pentru mai multe idei dulci, va invit pe ReteteDulci.ro

miercuri, 4 noiembrie 2009

Fursecuri spirala cu vanilie si ciocolata

Daca va doriti sa preparati o reteta de fursecuri care sa arate spectaculos, iata una! Arata foarte bine, sunt foarte bune la gust si usor de preparat.

Reteta Fursecuri Spirala cu Vanilie si Ciocolata
Ingrediente: 100 g unt, 50 g zahar pudra, 200 g faina, 20 g cacao, 2 lingurite esenta de vanilie, un praf de sare
Mod de preparare:
1. Se freaca untul spuma impreuna cu zaharul. Compozitia se imparte in 2 boluri.
2. In primul bol se adauga 100 g faina amestecata cu putina sare si cacaua. Se amesteca bine.
3. In celalalt bol se pune restul de faina amestecata cu putina sare si esenta de vanilie. Se amesteca bine.
4. Fiecare aluat se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora.
5. Se scot aluaturile, se ruleaza pe o suprafata pudrata cu faina, intr-o foaie nici prea grosuta, nici prea subtire.
6. Foaia alba se pune peste foaia cu cacao. Se ruleaza aluatul sub forma unei rulade. Rulada se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora.
7. Se scoate rulada din frigider, se indeparteaza folia. Se taie rulada in felii groase de aproximativ 1 cm.
8. Feliile se aseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt si se coc in cuptorul incins la 180 grade Celsius timp de 15 minute.

Pentru mai multe idei dulci, va invit pe retetedulci.ro !

marți, 3 noiembrie 2009

Scrijele - mere uscate

Fructele deshidratate sunt foarte bune de papat atunci cand e rece afara. Cautand prin magazine mere uscate (deshidratate) si negasind, mi-am cumparat de pe Internet un aparat de deshidratat fructe si legume.
Primul lucru pe care l-am facut cu acest aparat a fost sa usuc mere. O minunatie!

Reteta Mere Uscate
1. Se iau cateva mere sanatoase (fara codite), se spala bine, se taie in felii groase cam de aproximativ 1/2 cm.
2. Feliile se scufunda in apa clocotita pentru 2 minute (asa isi pastreaza si culoarea alba, si continutul nutritiv).
3. Se scot din apa, se aseaza pe servete absorbante ca sa se scurga de apa. Apoi, se aseaza pe placile de uscare ale uscatorului si se da drumul la aparat.
4. Uscarea fructelor dureaza aproximativ 8 ore (eu am mai oprit aparatul, iar l-am deschis) in functie de grosimea fructelor. In timpul uscarii se recomanda ca placile de uscare sa se schimbe intre ele, deoarece fructele de pe placa de jos se usuca mai repede decat fructele de pe placa de sus.
5. Fructele uscate si racite se pastreaza in borcane inchise etans.