vineri, 26 iunie 2009

Cea mai simpla si flexibila reteta de briose

Briosele sunt in general prajiturile cele mai usor de facut. Va invit sa va rasfatati copii si pe cei dragi cu briose de casa. Exista de cumparat intr-adevar, dar cand le faci tu si stii ce pui in ele, gustul parca e mai bun!

Briose

Ai nevoie de: 150 g faina, 50 g zahar, 1/2 pliculet praf de copt, un praf de sare, 1 ou batut, 50 g unt sau margarina, topita si racita, 100 ml lapte
+ ingrediente la alegere:
75 g visine + 75 g ciocolata taiata bucatele
100 g fulgi de ciocolata + feliute de portocala
50 g cereale + 150 g bucati mari de ciocolata
sau orice alta combinatie de ingrediente (150 -200 g maxim)

Cum procedezi:
1. Incingi cuptorul la 180 grade Celsius. Captusesti cu forme de hartie o forma de briose.
2. Amesteci faina impreuna cu zaharul, praful de copt si sarea.
3. Incorporezi apoi oul, untul topit si laptele.
4. Incorporezi apoi combinatia de ingrediente aleasa si amesteci doar pana se incorporeaza.
5. Umpli formele de briose (cam 3/4 din forma, ca ele cresc la copt) si le dai la cuptor pentru aproximativ 25 minute.

Aceasta reteta de briose este foarte flexibila; suporta multe combinatii de ingrediente si v-o recomand din toata inima. Sunt excelente de mancat cand sunt caldute, dar nu-si schimba gustul nici cand se racesc.

Pe Retete Dulci gasiti urmatoarele retete de briose care au la baza aceasta reteta:
Briose cu visine si ciocolata
Briose cu portocale si fulgi de ciocolata
Briose cu bucati mari de ciocolata

Pentru multe alte idei dulci va invit pe site-ul www.retetedulci.ro

joi, 11 iunie 2009

Negrese bune bune

Iata o reteta de negresa pe care am pregatit-o azi dimineata. De mult nu am mai facut negrese, poate de asta am fost asa impresionata de gustul acestei negrese, care se face foarte usor si relativ repede (Eu in 75 min am pregatit-o, am copt-o si am si taiat-o si gustat din ea)

Negrese

Ai nevoie de: 150 g unt, 250 g zahar, 3 oua mari, 1 esenta vanilie, un praf de sare, 1 praf de copt, 250 g faina, 125 g cacao, 125 g caramele

Cum procedezi: Topesti untul, il dai deoparte de pe foc, adaugi zaharul putin cate putin amestecand cu un tel (sau cu mixerul; eu am folosit telul). Adaugi apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare, apoi vanilia. Adaugi apoi putina sare si praful de copt. La urma incorporezi usor faina si cacaua.

Captusesti o tava de copt cu hartie de copt (sau cu folie de aluminiu), ungi hartia cu putin ulei; torni compozitia in tava. Asezi apoi caramelele peste aluat. Dai tava la cuptorul incins si le coci la 165 grade Celsius pentru 30 minute (faci testul cu scobitoarea).

Lasi sa se raceasca in tava; apoi tai negresa in patrate.

Eu am lasat-o sa se raceasca cam 25-30 minute; era inca calda cand am taiat-o, dar nu a fost nicio problema.

Si iata rezultatul!

Reteta o gasiti la adresa: http://www.retetedulci.ro/retete/negrese-si-bars/negrese.htm

Pentru mai multe idei dulci, va invit sa-mi vizitati site-ul Retete Dulci

luni, 8 iunie 2009

Inghetata cu gust intens de ciocolata

Va invit sa-i rasfatati pe cei dragi cu o inghetata de casa cu gust intens de ciocolata. Este atat de densa si cremoasa incat este un deliciu perfect pentru zilele de vara.

Iata reteta: Inghetata de ciocolata

Ai nevoie de: 1 cana zahar, 3 oua mari, 1 cana cacao, 1 si 1/2 cana lapte, 1 cana smantana, 1 lingurita esenta de vanilie

Cum se prepara:
1. Se amesteca foarte bine, cu blenderul sau cu mixerul, zaharul impreuna cu ouale si cacaua. Daca folositi cacaua de foarte buna calitate, puneti doar 175 g cacao.

2. Punem la incalzit laptele. Dupa ce s-a infierbantat, il turnam usor, putin cate putin, peste compozitia din bol si amestecam in continuare pana se incorporeaza laptele.

3. Punem compozitia intr-o oala pe care o punem pe foc mic. Amestecam constant pana incepe sa se ingroase. Nu trebuie sa o lasam sa fiarba.

4. Dam oala deoparte, iar compozitia o punem intr-un alt vas si o lasam sa se raceasca putin (cam 15 minute).

5. Dupa ce s-a racit putin, incorporam in crema esenta de vanilie si smantana. Crema se subtia si va capata o consistenta cremoasa.

6. Acoperim vasul si-l dam la rece, la frigider, ca sa se raceasca complet. Crema se poate lasa si peste noapte la rece. Cu cat crema e mai rece, cu atat va iesi inghetata mai bine.

7. Scoatem bolul de la congelator (pe care l-am tinut la congelator timp de 8-12 ore) si-l asezam pe o suprafata plana. Turnam crema in aparat.
Dam drumul la aparat si procedam conform instructiunilor fiecarui aparat. Eu l-am setat la 30 minute.

8. Dupa ce s-a terminat de amestecat inghetata cu aparatul, punem inghetata rezultata intr-o forma pe care o putem da pentru cel putin 2 ore la congelator pentru a avea o inghetata solida. Eu am lasat-o cam 5 ore la cogelator inainte de a o servi.

Va recomand din tot sufletul sa incercati aceasta reteta!

Daca nu aveti acasa un aparat special pentru preparat inghetata, va sfatuiesc sa cititi articolul: Cum se prepara inghetata daca nu ai aparat special.

Pentru mai multe idei dulci, va invit pe Retete Dulci.

miercuri, 3 iunie 2009

Cookies cu ciocolata si picaturi de ciocolata


Acum vreo doua zile m-am bagat in bucatarie sa pregatesc niste fursecuri. M-am decis la niste cookies cu ciocolata (cookies = celebrele fursecuri cu picaturi de ciocolata).

Au iesit foarte bune la gust, numai ca, ca de obicei cred, nu am pus destula faina (eu am pus numai vreo 100 g), si am asezat gramajoarele in tava mult prea aproape unele de altele (recunosc, m-am grabit putin), iar ca si rezultat, s-au aplatizat la copt si s-au lipit unele de altele.

Iata reteta:

Cookies cu ciocolata si picaturi de ciocolata

Ai nevoie de: 150 g ciocolata, 50 g unt moale, 100 g zahar, 1 ou, 1/2 lingurita esenta vanilie, 150 g faina, 1/2 lingurita praf de copt, un praf de sare, 150 g picaturi de ciocolata + 4 patratele de ciocolata cu alune taiata cubulete mici.

Cum procedezi:
1. Incingem cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Punem 150 g ciocolata la topit pe baie de aburi impreuna cu 2 linguri ulei.


3. Dupa ce s-a topit ciocolata, dam deoparte vasul si incorporam untul, apoi zaharul. Adaugam apoi oul si esenta de vanilie.
4. Intr-un alt bol amestecam faina cu praful de copt si un praf de sare. O incorporam apoi in compozitia de ciocolata.
5. La urma, adaugam picaturile de ciocolata si cubuletele de ciocolata cu alune.


6. Punem gramajoare de aluat intr-o tava pudrata cu faina (tava nu trebuie unsa!)


7. Coacem fursecurile pentru 13-15 minute. Se lasa sa se raceasca 2 minute in tava, apoi se scot si se lasa sa se racaesca complet.


Va sfatuiesc sa incercati si voi aceasta reteta simpla. Fursecurile sunt foarte delicioase. Se pastreaza in cutii etanse (de exemplu in cutiile metalice de prajituri).

Puteti sa va jucati cu aceasta reteta. In loc de picaturi de ciocolata puteti pune alune maruntite, nuci maruntite, caramele taiate cubulete mici, etc.

Pentru alte idei dulci, va invit pe Retete Dulci!

luni, 1 iunie 2009

Bine ati venit pe blogul Retete Dulci

Blogul Retete Dulci se adreseaza tuturor gospodinelor care adora sa faca prajituri.

Prin acest blog, site-ul Retete Dulci isi propune sa va tina la curent cu tot ceea ce se intampla in comunitatea Retete Dulci.

Va invit sa deveniti membri ai acestei comunitati dulci si se ne ajutati la cresterea comunitatii prin postarea pe site a propriilor voastre retete, sfaturi, imagini, etc.

Va asteptam sa discutam pe forum, si in curand pe chatul live pe care-l vom lansa.

De asemenea, asteptam toate sugestiile voastre de imbunatatire a comunitatii, precum si impresiile voastre despre site-ul retete dulci.

Si inca ceva! Spuneti si cunostintelor voastre despre noi. O recomandare din partea voastra este aur pentru noi.

Va asteptam pe Retete Dulci sau va invit sa interactionati cu mine pe acest blog.