Bine ai venit pe blogul meu, un blog dulce, blogul web site-ului Retete Dulci, un site cu retete de prajituri de toate felurile, retete culinare dulci, sfaturi si idei, forum, etc.
RSS

Cum se prepara "dulce de leche"

Cu siguranta ati intalnit in anumite retete un ingredient mai deosebit, si anume "dulce de leche".
Dulce de leche este un sos-caramel bazat pe lapte. Nu trebuie sa fie confundat cu caramelul, care se prepara din zahar, miere de albine, lapte sau smantana si unt, pe cand acest doce de leite(cum i se spune in portugheza si se traduce "gem din lapte") este un sos bazat pe lapte, care are un gust putin asemanator cu caramelul.
Acest dulce de leche se foloseste in multe retete dulci, precum prajituri, fursecuri, biscuiti, inghetate, cat si in crema caramel("flan", asa cum i se spune in spaniola sau portugheza).
La noi nu prea se gaseste de cumparat acest produs, asa ca atunci cand o reteta cere acest ingredient, il puteti prepara in casa, dupa urmatoarea reteta.

Dulce de leche
Ai nevoie de: 1 litru lapte, 360 g zahar, 1 ml bicarbonat alimentar, 2 ml esenta de vanilie

Mod de preparare:
1. Intr-o oala, amesteci laptele cu zaharul si bicarbonatul. Pui oala la foc mediu. O lasi pe foc pana incepe sa fiarba, neamestecand deloc in compozitie.
2. Imediat ce compozitia incepe sa fiarba, ea va face spuma. Imediat o dai deoparte de pe foc si amesteci.
3. Dai focul la mic, pui din nou oala pe foc si o lasi acolo, amestecand frecvent cu o lingura de lemn, timp de 45-60 minute. Compozitia se va carameliza gradual.
4. Cand compozitia are aspectul unui caramel inchis la culoare si gros, dar care curge, dai oala deoparte de pe foc si incorporezi vanilia.
5. Lasi sosul sa se raceasca usor.

Poti pastra acest sos in borcane inchise etans.

Si acum, iata o minunatie care se prepara cu dulce de leche

Inghetata cu dulce de leche
300-400 g dulce de leche, 4-5 galbenusuri, 35 g zahar, 1/4 lingurita esenta de vanilie, 120 ml lapte, 240 ml smantana, 1 lingurita alcool

1. Intr-o oala se combina smantana cu laptele si zaharul. Se da oala pe foc mediu si se lasa sa fiarba putin. Se da apoi deoparte.

2. Se bat bine galbenusurile impreuna cu vanilia. Peste se adauga 1 cana din compozitia de smantana, fierbinte. Apoi, usor, se incorporeaza in fir subtire compozitia de galbenusuri peste compozitia fierbinte de smantana si lapte. Se da oala la foc mediu-mic si se lasa cam 5 minute, amestecand ocazional, pana ce compozitia se ingroasa.

3. Se da deoparte, se incorporeaza 200 g dulce de leche. Se acopera oala cu o folie alimentara si se da la frigider cam 2 ore, pana se raceste.

4. Se scoate compozitia din frigider si se introduce in aparatul de facut inghetata; se procedeaza conform instructiunilor fiecarui aparat. Cand inghetata este aproape gata (deci cu 1-2 minute inainte de a se opri aparatul), se adauga restul de dulce de leche pentru a se obtine un aspect marmorat si 1 lingurita rom sau orice alt alcool ai prin casa, deoarece alcoolul previne intarirea excesiva a inghetatei de casa in congelator.

5. Se transfera inghetata intr-un vas de inghetata si se tine la congelator pana la servire. 6 comentarii

Tort de inghetata cu zmeurica

Iata o reteta racoritoare de tort, numai bun de pregatit in perioada asta calduroasa de vara. Eu am folosit zmeurica (adica zmeura mai mica), dar puteti folosi ce fructe rosii va plac voua (cirese, visine, capsuni, coacaze, etc.)

Reteta:
Tort de inghetata cu zmeurica

Ai nevoie de:
- inghetata de vanilie inmuiata usor,
- inghetata de ciocolata inmuiata usor,
- niste zmeurica (cam 250 g), 2 linguri zahar pudra vanilat,
- topping de ciocolata,
- bezele sfaramate (cam 10 bezele roz si galbene la culoare),
- blat de pandispan cumparat ("Piscot rotund pentru tort" de vanilie)

Cum procedezi:
1. Captusesti o forma de chec (cu marginile ondulate) sau orice forma preferi tu, cu folie alimentara (folia sa depaseasca marginile tavii).

2. Din zmeurica, opresti cateva pentru servit. Restul de zmeurica o pasezi putin impreuna cu 2 linguri zahar pudra vanilat.

3. Tai blatul in cubulete (daca folosesti tava ca a mea, ai nevoie de 1 si 1/2 foaie de blat) mai mari sau mai mici, dupa preferinta.

4. In tava pregatita, pui un strat de inghetata de vanilie, deasupra intinzi jumatate din pasta de zmeurica (o apesi putin cu o furculita, ca sa intre in inghetata). Peste, asezi cubulete de blat, pe verticala. Apoi intinzi un strat de ingehtata de ciocolata peste care pui topping de ciocolata (mai mult sau mai putin, dupa preferinta).

5. Peste stratul de inghetata pui bezelele zdrobite, apoi inca un strat de inghetata de vanilie, restul de zmeurica si restul de cubulete de blat, asezate de aceasta data pe orizontala, astfel incat sa acopere toata suprafata tavii. Peste blat se mai pune niste topping.

6. Se acopera tortul cu o folie alimentara si se da la congelator pana se intareste (minim 6 ore; eu l-am lasat cam 1 zi).

7. Dupa ce s-a intarit, se da folia deoparte si se rastoarna tortul pe un platou. Se pastreaza in congelator, invelit in folie alimentara.

Cam asta e! Foarte usor de facut. Mai greu e sa rezisti sa-l tii la congelator pana se intareste!

Reteta o gasiti si aici.

Pentru mai multe idei dulci va invit pe Retete Dulci! 6 comentarii