Ieri a fost o zi speciala pentru mine, s-au implinit 3 ani de cand mi-am gasit jumatatea. Ca sa sarbatorim evenimentul, si cum nu prea am avut timp sa fac un tort foarte elaborat, m-am gandit sa "incropesc" ceva din piscoturi si crema. Astfel, a iesit un tort superb, foarte fin la gust si, de ce nu, aspectuos... mai ales ca l-am ornat amandoi.
Reteta Tort festiv cu blat de piscoturi si crema de oua
Ingrediente:
250 g piscoturi, 250 g ciocolata amaruie, 500 ml smantana dulce, 100 g zahar pudra, 2 pliculete zahar vanilat, 4 galbenusuri, 300 ml frisca lichida, 1 pliculet(10 g) gelatina, cacao pudra
Mod de preparare:
1. Se pune pe baie de aburi 250 g ciocolata amaruie impreuna cu 150 ml smantana dulce. Se lasa sa se topeasca ciocolata si se amesteca pana se omogenizeaza crema.
2. Se captuseste cu 2 straturi de folie alimentara o forma rotunda de tort (cu fundul detasabil). Pe fundul tavii se aseaza un strat de piscoturi, care, se trec mai intai prin cafea. Peste piscoturi se toarna 1/2 din crema. Se intinde crema astfel incat sa acopere complet piscoturile. Peste crema se intinde inca un strat de piscoturi inmuiate in cafea, apoi se intinde restul de crema. Forma se acopera cu o folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora, ca sa se intareasca crema.
3. Intre timp se pregateste crema de ou ("custard" in engleza). Intr-o oala pentru sos, se amesteca zaharul pudra, zaharul vanilat si smantana dulce. Se pune oala pe foc mic si se lasa 2-3 minute, amestecand continuu, pana cand se topeste zaharul. Se da deoparte.
4. Se bat usor cele 4 galbenusuri. Peste ele, se adauga in fir subtire, batand in continuare, amestecul de smantana. Compozitia rezultata se pune pe foc mic pentru aproximativ 4 minute, amestecand continuu, pana ce crema incepe sa se ingroase. Se da deoparte, se transfera in alt vas si se da la rece, cam 1 ora, sa se raceasca complet.
5. Frisca lichida (sau smantana pentru frisca) se bate frisca. Se incorporeaza in crema de ou racita. Peste 3-4 linguri de apa calda se presara pliculetul de gelatina. Se amesteca cu o furculita pana se dizolva gelatina, apoi se incorporeaza in crema. Crema se intinde apoi peste "blatul" din forma. Se acopera forma din nou si se da la rece pentru minim 3 ore, de preferat peste noapte ca sa se intareasca.
6. Dupa ce s-a intarit, se desfac marginile formei, se transfera tortul pe platou, se taie cu un foarfece folia alimentara si se decoreaza dupa preferinta.
Pentru mai multe idei dulci, va invit pe ReteteDulci.ro
9
comentarii
Rasol de pasare cu legume
Acum 2 zile